Humanitas Kinderkamp Zeeland

- over ons -
Het kinderkamp in Zeeland bestaat sinds 1981 en is een van de oudste Kindervakantieweken van Humanitas. Het kamp is ontstaan als project en zeilkamp vanuit een lokale scoutinggroep en wordt nog steeds op dezelfde manier en met dezelfde uitgangspunten georganiseerd. Behalve dit kinderkamp ondersteunt Humanitas ook andere mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De visie van de Kindervakantieweken komt voort uit de Humanistische waarden: gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en vraaggerichtheid.

Ons kamp draait volledig op vrijwillige krachten en wordt gesteund door vele sponsoren. Samen maken wij het ieder jaar mogelijk om zo'n 70 Zeeuwse kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 15 jaar een leuke vakantie te bieden.

Een vakantie is niet voor ieder kind vanzelfsprekend, terwijl zij het vaak juist nodig hebben. Ons doel is dan ook om kinderen die niet of nauwelijks op vakantie kunnen, een week te bieden waarin zij samen met andere kinderen zorgeloos kunnen genieten en vakantie kunnen vieren.

- EEN GEWELDIGE VAKANTIEWEEK -
Elk kind ervaart de kampweek als een geweldige vakantieweek. En met hen genieten ook de vrijwilligers. Sommige vrijwilligers gaan al jaren mee!

Ieder jaar is het weer feest om de tenten op te mogen zetten op het terrein van Scoutcentrum Zeeland. We kamperen daar op een prachtige plek aan het Veerse Meer waar we de week vullen met verschillende activiteiten zoals: spelletjes, speurtochten, kampvuur, optredens, liedjes zingen, vlotten bouwen, marshmallows bakken, komkommer sjoelen, zwemmen en nog veel meer!

Een vakantie is niet voor ieder kind vanzelfsprekend en om welke reden dan ook nodig. Ons doel is om kinderen die niet of nauwelijks op vakantie gaan, een week te bieden waarin zij samen met andere kinderen zorgeloos kunnen genieten.”

- Subgroepen -
Kamp is opgedeeld in 5 subgroepen en iedere subgroep heeft een eigen groep vrijwilligers met een coördinator en een subcoördinator;
1) Jongste Kamp 7, 8 en 9 jaar
2) Middelste Kamp 10, 11 en 12 jaar
3) Oudste Kamp 13, 14 en 15 jaar
4) Kookstaf
5) Technische Dienst
Verder heeft ons kamp tijdens de kampweek een weekcoördinator en het hele jaar door een projectcoördinator.
We hebben een penningmeester, webmasters en iemand die de inschrijvingen doet.
- Werkgroep -
Natuurlijk gaat er veel voorbereiding vooraf aan de kampweek. De vrijwilligers, en met name de werkgroep, zijn het hele jaar druk bezig met het organiseren van het kamp.

In het voorjaar gaan alle vrijwilligers op trainingsweekend waar er verschillende thema's besproken worden en waar we leren over bijvoorbeeld samenwerken, hoe denken kinderen, het gedrag van anderen, enzovoorts.

Vanaf dan starten ook de sub-kampen met het maken van een programma vol leuke activiteiten.

- waarom zij meegaan op kamp -

Verhalen van vrijwilligers

suus
Spannend en euforisch tegelijk

We hebben al 2 dagen opbouwpret, de laatste decoraties worden opgehangen, limonade staat klaar en dan… dan gaan we de kinderen halen. Een soort spannend en euforisch gevoel tegelijk. Welke gezichten zijn nieuw, wie gaan er weer mee, hoe is de sfeer, gaan ze het leuk vinden wat we hebben bedacht, helpt het weer mee, kampweek… kom maar op!

In 2001 was mijn 1e kamp. En ik geniet er nu nog net zoveel van als toen!
Primair staat de vakantiepret voor de kinderen voorop! Deze kinderen kunnen vakantiepret namelijk erg goed gebruiken. De samenwerking met de ontzettend fijne vrijwilligers en de manier waarop we dit kamp met elkaar draaien, maakt het plaatje 100%. Met mij gaan veel vrijwilligers al jaren mee op dit kamp en samen zien we de kinderen genieten en herinneringen maken. Soms zien we kinderen van net 7 jaar oud, vele jaren later als bijna volwassenen het kamp gedag zeggen. Dat maakt me heel blij. En dit totaalplaatje maakt dat ik, jaar in jaar uit, het hele jaar door zoveel uren aan kamp wil besteden en op en neer reis van Utrecht naar Zeeland. En als ik dan in Zeeland ben, is er altijd wel een kampvriend die met mij herinneringen op wil halen…

Suus

dick
Hoe genieten en plezier schuil gaan in hele kleine dingen

Kamp…waarom ga je mee? Als eerste denk je ‘voor de kinderen natuurlijk’. Dat is eigenlijk niet waar. Ik werd niet gevraagd als vrijwilliger; degene die me erover aansprak GUNDE het mij om mee te gaan. ‘Het is iets heel bijzonders’ en dat klopt. Ik krijg enorme energie van het kamp. Heerlijk vind ik het dat ik jaarlijks één week in de bubble van het kamp mag zijn, SAMEN met de andere vrijwilligers. We maken een super beleving voor onszelf én de kinderen. De achtergrond van de kinderen maakt dit kamp alleen maar mooier.

De mix aan vrijwilligers is jaarlijks uniek, de één vult de ander perfect aan. Het doel is voor eenieder hetzelfde: een waanzinnige week maken waarin je voor maximaal bent gegaan. In deze week is er geen ruimte voor een masker. Iedereen is 100% zichzelf en vertrouwt op elkaar. Dit zorgt voor een enorme positieve vibe op het kamp. Mij persoonlijk geeft dit kamp de mogelijkheid om de kinderen zo origineel mogelijk te entertainen, iets wat mijn ego blijkbaar graag doet 🙂 Het kan altijd gekker, alles voor die (maximale) glimlach van een kind.

De beloning komt tijdens maar ook na het kamp. Als je probeert te vertellen hoe mooi en leuk je kamp was, word je overvallen van emotie. Dan besef je pas hoe mooi alles was. Hoe genieten en plezier schuil gaan in hele kleine dingen. Dit is maar een greep uit wat dit kamp voor mij betekent.
Beter omschrijven kan ik het niet; de woorden die het voor mij kunnen bevangen bestaan gewoonweg nog niet. Het is uniek!

Dick

ot
hoogtepunt van het jaar

Eerlijk gezegd is het voor mij niet mogelijk om in zo’n kort stukje uit te leggen waarom ik mee ga op Humanitas Kinderkamp. Ik zou er dagen lang over kunnen vertellen. Maar, ik ga mijn best doen. Net als dat ik mijn uiterste best doe om elke zomer al mijn energie, liefde en creativiteit gebruik om er samen met de andere vrijwilligers een fantastische kampweek van te maken. Ik word er ontzettend blij van en het is elk jaar weer het hoogtepunt van mijn jaar. Dat komt omdat we alleen maar leuke dingen doen, lekker eten, heel veel lachen en we een week lang een groot feest bouwen. Is het al zomervakantie?

Ot